Een vakantie in de regio Lissabon en Porto heeft mij geïnspireerd tot het maken van ‘a ressuscitar’ (de wederopstanding).
Azulejos… je komt het in Portugal overal tegen, de keramieken siertegels die als kunstvorm op binnen- en buitenmuren van gebouwen worden aangebracht. Nadat de Moren in de zevende eeuw een deel van het Iberisch Schiereiland veroverden ontstond er de mudejarstijl, waarin moslim- en christelijke kunstvormen zijn verweven. De Moren introduceerden er de kunst van het beschilderen van gepolijste tegels. Vanaf ca. 1500 werd de siertegel kunst ook in Portugal geïntroduceerd en groeide in dit land uit tot een van de belangrijkste van Europa.
Niet alleen geven de vaak frisse blauwtinten maar ook sporen van vergankelijkheid de azolejos karakter. Beschadigde en verdwenen tegeltjes maken de grijze ruwe onderlaag zichtbaar voor passanten. Het komt geregeld voor dat beschadigingen wordt bijgewerkt met ander tegelresten die de voorstelling een hernieuwd uiterlijk geven.
De vis ‘a ressuscitar’ is met zijn opbouw, compositie van verschillende tegelmotieven en samenstelling gebaseerd op de invloeden van deze veranderingen. Bij ‘a ressuscitar’ zijn de traditionele kenmerken van de azulejos terug te vinden, zoals de typerende blauwtinten en het glimmend oppervlak, maar ook het reliëf dat geregeld wordt toegepast.
De ‘alula’ is het Latijnse verkleinwoord van ala (vleugel). De alula zit aan de voorste rand van de vleugel. Grote vogels maken tijdens het vliegen gebruik van opwaartse luchtstromingen en luchtdrukverschil om grote hoogte te bereiken en gaan dan over in een glijvlucht. Door de alula te bewegen vallen ze niet naar beneden tijdens langzaam vliegen of landen.
portfolioelytratribesazulejosschalen in tack fusetiffany & glas-in-loodsculpturen verschillende techniekensculpturen in full fusedecoratienieuwin concept